11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Πρέπει να παίρνετε ωμέγα-3 συμπλήρωμα;

Περίπου το 10% των ενήλικων Αμερικανών λαμβάνουν τακτικά ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν αυτά τα προϊόντα ανταποκρίνονται πραγματικά στους ισχυρισμούς τους για την υγεία. Αλλά δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2018 έριξαν φως για το ποιος μπορεί να επωφεληθεί από ωμέγα-3 συμπληρώματα - και ποιος πιθανώς όχι.
 
ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Η πρώτη μελέτη ήταν η μελέτη Βιταμίνης D και Ωμέγα-3 (VITAL), μια μεγάλη πολυετής μελέτη με 25.871 υγιείς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής (καρδιακής ή αιμοφόρου αγγειακής) ασθένειας και με "συνήθη κίνδυνο" γι 'αυτό. Η ομάδα ήταν φυλετικά διαφορετική και επιλέχθηκε να είναι αντιπροσωπευτική του γενικού πληθυσμού, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. JoAnn E. Manson, καθηγητής της ιατρικής και ο Michael και Lee Bell Καθηγητής της Γυναίκας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν, μεταξύ άλλων, εάν μια μέτρια δοσολογία (1 γραμμάριο την ημέρα) ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη σημαντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Τα καρδιαγγειακά επεισόδια περιλάμβαναν όχι μόνο καρδιακές προσβολές, αλλά εγκεφαλικά επεισόδια και διαδικασίες αγγειοπλαστικής για την απομάκρυνση αποκλεισμένων αρτηριών.
 

"Τα ευρήματα είναι κάπως πολύπλοκα και λεπτά, δεν είναι μια απλή απάντηση ναι, ή όχι, ή μια απάντηση ενός μεγέθους", όπως λέει ο Δρ Manson.
 
Αν και ένα καθημερινό συμπλήρωμα ωμέγα-3 για 1 γραμμάριο δεν μείωσε σημαντικά τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια σε όλους, υπήρξε μια μείωση κατά 28% των καρδιακών προσβολών και υποσχόμενων δειγμάτων για άλλα καρδιακά τελικά σημεία. Ενώ το συμπλήρωμα δεν φαίνεται να προστατεύει τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους από τα μελλοντικά καρδιακά προβλήματα, ορισμένες ομάδες φάνηκε να ωφελούνται, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερο από 1,5 μερίδες ψαριών την εβδομάδα ή δεν έτρωγαν ψάρια καθόλου. "Για αυτούς τους ανθρώπους, υπήρξε σημαντική μείωση κατά 19% στο κύριο τελικό σημείο των κύριων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, με 40% μείωση των καρδιακών προσβολών".
 
Τα συμπληρώματα φάνηκαν επίσης να ωφελούν τους Αφροαμερικανούς συμμετέχοντες της μελέτης, οι οποίοι είδαν μείωση κατά 77% στην καρδιακή προσβολή για όσους έλαβαν το συμπλήρωμα ωμέγα-3, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Δεν είναι σαφές γιατί επωφελήθηκαν περισσότερο από αυτήν την ομάδα και χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εύρημα.
 
REDUCE-IT
Η δεύτερη μελέτη, η οποία ονομάζεται (Reduction of Cardiovascular Events with EPA–Intervention Trial (REDUCE-IT) Μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων με τη μέθοδο παρέμβασης EPA, περιελάμβανε περισσότερους από 8.000 μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες που είχαν αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και είχαν ήδη παρουσιάσει καρδιαγγειακό επεισόδιο ή είχαν άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν μια καθημερινή συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή με υψηλή δόση 4 γραμμάρια ωμέγα-3 θα μπορούσε να προστατεύσει τους συμμετέχοντες από τα μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Σε αυτή τη μελέτη, επικεφαλής ήταν ο Δρ Deepak Bhatt, καρδιολόγος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σημαντική μείωση κατά 25% του κινδύνου να πεθάνει από καρδιακές παθήσεις ή να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το φάρμακο, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
 
Οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ωμέγα-3, όπως το προϊόν με υψηλή δόση ωμέγα-3 που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη, δεν είναι κατάλληλες για όλους, επειδή δημιουργούν κινδύνους, όπως αιμορραγία ή αύξηση ενός τύπου μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή. "Ωστόσο, ενώ οι υψηλές δόσεις συνδέονται με κάποιο κίνδυνο, τα συνολικά οφέλη από το προϊόν υψηλής δόσης ωμέγα-3 που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη φαίνεται να υπερτερούν των κινδύνων για άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και ιστορικό ή υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένεια ".
 
Βάζοντας τα ευρήματα στην πράξη
 
Τι σημαίνουν αυτά τα ευρήματα για σας;
Άτομα με καλή υγεία.
Εάν είστε υγιείς και με χαμηλό ή μεσαίο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, δεν έχετε ανάγκη από συμπλήρωμα ωμέγα-3, αρκεί να τρώτε συχνά ψάρια. Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες εβδομαδιαίως λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος ή η ρέγγα.
 Η λήψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα είναι πάντα προτιμότερη από ένα συμπλήρωμα. Όχι μόνο λαμβάνετε τα θαλάσσια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, αλλά μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα επεξεργασμένα δημητριακά. «Είναι μια καλή αλλαγή του τρόπου ζωής και είναι μια σύσταση για λίγο. Τίποτα σε αυτές τις μελέτες δεν αντικαθιστά τη σύσταση για μέτρια πρόσληψη ψαριών».
 
Μη-ιχθυοφάγοι και Αφροαμερικανοί. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να τρώτε ψάρια ή δεν σας αρέσουν τα ψάρια, ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε. (Τα συμπληρώματα με βάση τα φύκια είναι μια επιλογή αν είστε χορτοφάγος ή αλλεργικός στα ψάρια.). Οι Αφροαμερικανοί μπορεί επίσης να εξετάσουν ένα συμπλήρωμα λόγω των μοναδικών οφελών που αποκαλύπτονται σε αυτή τη δοκιμή.
Για αυτές τις δύο ομάδες, ένα ημερήσιο συμπλήρωμα 1 γραμμαρίου θα μπορούσε να προσφέρει μια καλή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. "Συζητήστε με τον γιατρό σας για το εάν είστε υποψήφιος για συμπλήρωμα".
 
Λαμβάνοντας ήδη ωμέγα-3. Εάν παίρνετε ήδη ένα ωμέγα-3 συμπλήρωμα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να σταματήσετε να το πάρετε αν δεν εμπίπτετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, εκτός εάν σας το πει ο γιατρός σας. Αλλά αν δεν παίρνετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3, αν θα πρέπει να ξεκινήσετε πραγματικά εξαρτάται από τους μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου σας.
Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής. "Δεν υπάρχει υποκατάστατο συμπλήρωμα διατροφής. Το γνωρίζουμε ήδη αυτό και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να ενισχυθεί", οπως λέει ο Δρ Manson. "Οι υγιεινές πρακτικές του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής σωματικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής και του μη καπνίσματος, θα μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 80% και αυτό είναι πραγματικά η κύρια σύσταση για την υγεία της καρδιάς".
 
Καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου. Εάν έχετε υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή έχετε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα φάρμακο με υψηλή δόση ωμέγα-3. Αυτό ισχύει ακόμα και αν παίρνετε ήδη φάρμακα στατίνης.

Μείνετε συντονισμένοι
Ενώ αυτές οι δύο μελέτες αποκάλυψαν κάποιες νέες γνώσεις σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων ωμέγα-3, περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο εγγύς μέλλον. Το VITAL εξέτασε επίσης την επίδραση της συμπλήρωσης ωμέγα-3 στη γνωστική υποβάθμιση, τον διαβήτη, την κατάθλιψη και τις αυτοάνοσες διαταραχές, μεταξύ άλλων, και τα αποτελέσματα αυτά θα δημοσιευθούν μέσα στο επόμενο έτος, όπως αναφέρει ο Δρ Manson.


Dr. Σταύρος Π.Δέρδας
M.D.,M.Sc.,Ph.D. Μοριακός Ογκολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρίας EverCare



Προμηθευτείτε το ω3 της EverCare ΕΔΩ
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. Μάθετε περισσότερα ή δείτε τις Ρυθμίσεις
Κατάλαβα!